SUPERFOODS

 

SUPERFOODS 

Superfoods neboli superpotraviny, jak již můžeme odvodit ze samotného názvu, jsou potraviny a potravinové doplňky výjimečné buď svým obsahem živin důležitých pro lidský organismus nebo svým působením na něj. Superpotraviny jsou od nepaměti známy svou nutriční hodnotou a léčivým charakterem. Mnoho z nich pochází z míst, kde v nepříznivých životních podmínkách sídlily starodávné civilizace, jako např. pohoří Jižní Ameriky, tropické pralesy v Asii, či pouště Afriky. V těchto náročných podmínkách přežily jen plodiny, které se musely adaptovat na drsné podmínky tím, že se naučily zadržovat v sobě co možná nejvíce živin. Proto nalézáme v superpotravinách abnormální množství nutričních hodnot. V dnešní době plné spěchu a stresu, kdy na nic pořádně nemáme čas, natož pak v klidu se najíst (což často řešíme pomocí fastfoodů či již připravených, průmyslově zpracovaných polotovarů plných konzervantů a umělých aromat) se dá velmi snadno dopracovat k tomu, čemu se říká „podvyživený organismus”. Tento termín je obecně chápán v kontextu světové problematiky málo vyspělých zemí, kde lidé trpí hlady, avšak díky fastfoodům a průmyslovému zpracování potravin se západní (vyspělý) svět začíná s tímto problémem také potýkat. Tento nutriční deficit je možné účinně vyřešit za pomoci superpotravin.

Superpotraviny zajišťují živiny v přírodní a nezpracované formě, jež je našemu tělu nejbližší a nejpřirozenější. Jsou významnou zásobárnou proteinů, vitamínů, minerálů, esenciálních polysacharidů, antioxidantů, enzymů a esenciálních mastných kyselin. Dodávají vitamíny, minerály a další živiny důležité pro kůži, vlasy, nehty, mozek, příznivě ovlivňují trávení - jsou zkrátka nutriční „bombou“. Superpotraviny jsou nejen skvělým zdrojem živin prospěšných pro zdraví a silný imunitní systém, ale i významným pomocníkem pro detoxikaci a pro udržení acidobazické rovnováhy těla.